zondag 10 april 2011

Wist je dat...

Ook ooit al een uitnodiging gekregen van grootouders of tantes en nonkels die 20, 25, 50 jaar getrouwd zijn? Alle redenen om te feesten worden door Belgen en Nederlanders benut. Vorige week moest ik met mijn ouders gaan eten om hun porseleinen huwelijk te vieren. Dit wil zeggen dat zij al 20 jaar getrouwd zijn. Ook in Nederland zijn deze feestdagen zeer populair maar er bestaan een regionale verschillen in benamingen tussen Vlaanderen en Nederland. 

Bekijk hier het lijstje met de benamingen van Huwelijksverjaardagen! Kan jij er leukere verzinnen?

Voorkeuren van jonge lezers

Wat vinden jonge lezers belangrijk? Ik heb hier iets over gelezen en wil nu jullie mening weten!
Vul allemaal de enquête in en lees onderstaand bericht! 

“Allemaal willen we de hemel” – Els Beerten
In “allemaal willen we de hemel” is het opvallend hoe hard je kan meeleven met het verhaal. De personages hebben de leeftijd van de lezers en alles wordt verteld alsof je het zelf allemaal echt meemaakt. Hoewel de oorlog ver van ons verwijderd ligt, lijkt het boek toch dichtbij. Jongeren willen graag een beetje leren en dit boek bevat zeer veel stof waaruit je kan leren. Het boek leert jongeren iets bij over WO II zonder saai te worden. Het boek bevat niet enkel ‘leerstof’ over WO II maar leert ons ook veel bij over vriendschap, moed en respect. Wat het boek wel heeft dat niet in de smaak valt bij jonge lezers is een slechte afloopt. Op het einde sterft één van de hoofdpersonages op een zeer tragische manier. De tragische afloop maakt het boek wel onvoorspelbaar en dat is dan wel een vereiste voor een goed boek naar de mening van de jongeren. Het boek leest makkelijk en heeft een duidelijke rode draad. Wat misschien wel wat moeilijker is, is dat er nogal veel personages in voorkomen en dat er constant gewisseld worden tussen het vertelperspectief. Het boek wordt door de ogen van vier verschillende personages verteld en dat maakt het soms ingewikkeld. Spanning en avontuur zijn in dit boek zeker aanwezig dus het is ideaal om de realiteit te ontvluchten en tot ontspanning te komen met dit boek.
“Moord op een schilderij”- Hilde E. Gerard
Als men ontspanning zoekt is dit boek ideaal voor jongeren. Je kan in dit verhaal ontsnappen aan het alledaagse leven en een beetje mee verzeild raken in het verhaal. Spanning en avontuur zijn de belangrijkste begrippen in dit boek dus jongeren kunnen zich volledig laten gaan bij het lezen van dit boek. Zo komen we tot het volgende belangrijke kenmerk. Dit verhaal is zeer meelevend. Je kan je volledig vinden in de personages omdat het jongeren zijn zoals jongeren zelf. Het inlevingsvermogen wordt nog groter doordat het verhaal zich in antwerpen afspeelt. Als je Antwerpen kent dan weet je perfect waar je bent in het verhaal wat het allemaal nog meer levensecht maakt. Ook uit dit boek kan je een beetje leren. Je maakt kennis met de gang van zaken bij een moordonderzoek. Hoe wordt het aangepakt? Hoe kom je op het juiste spoor terecht? ... . Jongeren zijn nieuwsgierig en vinden het dus geweldig om mee te zoeken en te ontdekken wie de dader is. Het boek pakt dit ook goed aan door aan het einde van sommige hoofdstukken telkens een lijstje te plaatsen met nieuwe verdachten en nieuwe bewijzen.  Het lijkt alsof het boek wil dat jij mee detective speelt en de moordzaak oplost. Het boek is ook allesbehalve onvoorspelbaar en blijft spannend tot op het einde.
“De honden van aktaioon” – Anthony Horowitz
Dit boek schrikt jongeren meer af dan de twee die hierboven vermeld staan. Dit boek bevat Griekse mythen en sagen wat bij jongeren vaak het gevoel geeft dat ze met leerstof te maken hebben. Het boek is niet zo ontspannen en spannend als een andere jeugdroman maar toch kan je plezier beleven aan het lezen. Het is moeilijker om mee te leven met het boek omdat het telkens een ander verhaal is en omdat de personage figuren uit de oudheid zijn. Een jongere zal zich niet snel met een held of een god vergelijken omdat dit niet geloofwaardig overkomt. Het is dus moeilijk om zicht te identificeren en dat vinden jongeren niet leuk bij een boek. Jongeren willen dat een boek een beetje leer t maar ik denk dat ze dit te veel leren vinden. Zoals ik al zei zal het boek je een gevoel geven dat je in de lessen latijn of geschiedenis zit. 
In het verhaal komen ook veel moeilijke woorden voor, zit geen rode draad en er zijn te veel personages. Ik denk dat het voor jongeren leuker is om per keer een verhaaltje te lezen dan het boek in één keer te moeten uitlezen. De verhalen zijn soms ook ongeloofwaardig voor jongeren omdat de goden speciale krachten hebben en sommige helden veel te sterk zijn dan mogelijk.  Dit is dus ook een factor waardoor jongeren een boek afwijzen.
Mijn mening
Als lezer geniet ikzelf het meest van een boek als ik er volledig in kan wegdromen. Lezen is voor mij ook echt een ontsnappingsmechanisme. Ik lees een boek om alles rond mij even te kunnen vergeten.  Ik vind het ook leuk als een boek mij veel nieuwe dingen leert. Boeken over oorlogen vertellen mij vaak meer dan dat ik wist. De honden van aktaioon hebben mij ook veel geleerd en ik merk dat ik ook echt geboeid was. Ik las ook niet graag oorlogsromans maar aan mijn leeslijst kan je zien dat ik wel fan ben geworden. Ik ben meer te weten gekomen in die boeken dan in mijn lessen geschiedenis vroeger. Wat ik wel merk is dat ik ook boeken verkies die geloofwaardig zijn. Als een boek niet geloofwaardig is dan lees ik het niet graag.
Als toekomstig leerkracht vind ik dezelfde criteria belangrijk. Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken op welke basis hij een boek verkiest. Ik wil zeker geen normen opleggen aan mijn leerlingen om te zeggen wat ze moeten lezen. Iedereen moet zelf ontdekken wat ze leuk vinden en waarom ze een boek graag lezen.

zondag 3 april 2011

Apocalyps Wauw!

Op dit moment loopt er een zeer goede productie in Het Paleis! Zeker gaan kijken!


De wereld is naar de zak. Naar de zak is d'eerden kloot. Joe will sit op d’eerste root.
En ie-de-ree-en gaat dood! Alle toch wel financiële en ecologische tegemoetkomingen ten spijt. Er was heel veel goede wil,maar ja! Moeke aarde heeft anders beslist.  Zien zal u menig psaaiko poging ter uberliving op weg nor nowhere, op weg nor neirgens. Gaat u mee? Waanzin. In de zin van waan. In de waan van zin. Als het nog zin heeft. Als er nog zin is. Tuurlijk is er zin! As je ma wil! Want the show must gewoon nog ewa go on hé zeg.

http://www.hetpaleis.be/programma/apocalyps_wauw